Zoals je weet is er momenteel een lockdown. Je kunt eigenlijk nergens meer heen. Maar wat moet je dan doen met vrije tijd? Wat is er beter dan buiten in de frisse lucht bezig te gaan. Oftewel het perfecte moment om een moestuin te starten. Want wat is er lekkerder dan groente en fruit uit je eigen moestuintje. In dit artikel geef ik overzichtelijk weer hoe jij een moestuin kunt gaan starten. Daarnaast is het ook goed voor je kinderen. Ze komen hierdoor al op vroege leeftijd in aanraking met groente en fruit.

Start niet te groot

Voordat je gaat beginnen, maak eerst een plan. Wat wil je precies gaan verbouwen en hoeveel tijd wil je besteden aan je moestuin. Wanneer je bent gepensioneerd of werkloos bent heb je natuurlijk meer tijd te besteden, dan wanneer je het naast je fulltime-baan moet doen. Verder moet je ook rekening houden met hoe lang bepaalde groente/fruit moet groeien. Als mensen starten met een moestuin dan beginnen ze vaak met de standaard dingen, zoals sla, tomaten of wortels.

Waar ga je het verbouwen?

De meest logische plek om een moestuin te starten is in je achtertuin natuurlijk, maar wat als je niet zo’n grote tuin hebt? Er zijn tegenwoordig ook veel volkstuintjes. Deze zijn van de gemeente en kun je huren. Voor nu houden we het even dichterbij huis, je achtertuin. Kies een plek waar veel zon schijnt. Wanneer je namelijk kiest voor een plek met alleen maar schaduw, dan zal dit nadelige gevolgen hebben voor de groei van je planten. Daarnaast moet de grond ook onkruidvrij zijn. Onkruid kan namelijk het zonlicht wegnemen van je planten. Dit heeft wederom nadelige gevolgen voor de groei. Om de grond waar je je moestuin wilt beginnen vruchtbaar te maken is het aan te bevelen om mest of compost te mengen met de grond. Naast dat de grond vruchtbaar moet zijn, moet het ook waterdoorlatend zijn. Het water moet immers wel bij de wortels van de plant terecht kunnen komen.

Heb je geen tuin maar wil je toch een moestuin beginnen bij je huis. Kies dan voor je dakterras. Vooral in steden waar veel flats staan is dit populair. Er zijn heuse moestuin terrassen. Naast dat het leuk is om een moestuin te hebben, is het ook nog eens goed voor het milieu en de waterafvoer in de stad. Ben je helemaal enthousiast geworden? Breng dan eens een bezoek aan een tuincentrum.