We zitten alweer halverwege het jaar en het wordt steeds warmer. Oftewel tijd om eens lekker naar buiten te gaan en je handen uit de mouwen te steken. Met dit artikel wil ik jouw tuin weer een boost geven. Zodat je weer trots kunt zijn om je tuin aan andere mensen te laten zien. Misschien nog wel belangrijker, dat je er zelf van kunt genieten. Voordat je verder gaat met lezen moet je voor jezelf bedenken wat je wensen zijn en hoe blij je met je huidige tuin bent.

Planten hebben stress

Wanneer je dacht dat alleen mensen last hebben van stress, dat is niet juist. Planten kunnen namelijk ook stress ervaren. Dan heb ik het niet over werkdruk zoals bij mensen maar over de verandering van het weer. Door de warmte en de droogte kunnen planten stress ervaren. Ik hoor je denken: hoe herken ik dit? Dit is niet heel moeilijk te zien. De bladeren van planten gaan namelijk krullen. 

Wat kan ik in mijn tuin doen?

Door het warme en zonnige weer gaan de planten weer extra hard groeien. Om dit in goede banen te leiden is het voor sommige planten nodig om extra steun te geven. Bij hoge planten is het slim om er een lange stok naast te zetten. Hierdoor kan de plant zich hieraan vasthouden en staat hij extra stevig. Je kan er ook voor kiezen om planten dichtbij je schutting te zetten. Daardoor hebben de planten houvast aan de schutting. Let er wel op dat er genoeg zonlicht op de planten komt. Door de schutting kan er namelijk teveel schaduw ontstaan op die plek. Hierdoor groeien de planten minder snel.

Pak de snoeischaar in je hand

Zo nu en dan moeten je planten of heg worden gesnoeid. Het is belangrijk om dit te doen op een bewolkte dag of als er schaduw is. Hierdoor zorg je ervoor dat de plant geen brandwonden krijgt. Bij hortensia’s is het aan te bevelen om de dode takken te knippen. Dit bevordert de groei van jonge takken. 

Pas op voor ziektes bij je planten

In de zomer komen er ook weer ziektes je tuin binnen. Heb je rozen in je tuin? Wees daar dan extra alert op. Het komt namelijk vaak voor dat er luizen in je rozen komen. Daarnaast zijn beukenhagen ook een populaire plek voor luizen. Er zijn veel producten te koop die je kunt gebruiken om hier wat tegen te doen.