De beukenhaag is een goede plant om jouw tuin mee af te schermen, daarom is deze haag ook in veel Nederlandse tuinen terug te vinden. De beukenhaag is niet alleen mooi en vol, hij heeft ook relatief weinig onderhoud nodig. Toch is het nodig om de beukenhaag eens in de zoveel tijd te snoeien. In dit artikel vertellen we je wanneer je dit het beste kunt doen en wat je nodig hebt wanneer je de beukenhaag gaat snoeien. Daarnaast geven we je ook nog wat tips zodat jij jouw beukenhaag eenvoudig zelf kan gaan snoeien. 

Wanneer moet je een beukenhaag snoeien? 

Als je wilt dat de haag mooi dicht en compact blijft, moet je de beukenhaag snoeien voor de start van de zomer. De periode van eind mei tot half juni is dus een goede tijd om de beukenhaag voor de eerste keer te snoeien. Na de zomer moet je de beukenhaag nog een keer snoeien, dit kun je doen rond eind augustus of begin september. Zo gaat je beukenhaag mooi gesnoeid de winter in. Zet de periodes waarin je de haag moet snoeien meteen in je agenda wanneer je bij beukplanten.nl een rode beukenhaag bestelt. 

Welke materialen heb je nodig om een beukenhaag te snoeien?

Voor het snoeien heb je natuurlijk een heggenschaar nodig. Gebruik het liefst een elektrische heggenschaar of een motorheggenschaar, dan wordt de haag egaler. Wanneer je met een grote heggenschaar aan de slag gaat, is het aan te raden om beschermende kleding en handschoenen te dragen. Ook is het slim om oordoppen of oorkappen te dragen, zodat je geen gehoorbeschadiging oploopt door het geluid dat de heggenschaar maakt.

Tips voor het snoeien van een beukenhaag

Snoei een beukenhaag liever niet in de volle zon, dan kan het blad verbranden en bruin worden. Dat zou natuurlijk zonde zijn. Snoei een beukenhaag altijd van onder naar boven, zodat de bladeren op de grond vallen en niet blijven hangen in de haag. Wanneer je het afval snel wil opruimen, is het handig om een zeil voor de haag te leggen. Het afgeknipte blad wordt dan opgevangen en is makkelijk weg te halen. Wanneer de haag niet veel zon krijgt, is het slim om deze taps te snoeien. Op die manier krijgen ook de bladeren aan de onderkant van de haag voldoende licht en zo blijft de beukenhaag zo lang mogelijk mooi.